Prima pagină  |   Harta site-ului  |  Flux RSS  |  Masterat Management Politic și Electoral   | Platforma CICDE E-learning 

     Română      Русский      English
Webinar “Educația școlară a copiilor în spiritul democratiei participative” desfasurat in cadrul proiectului ‘Engleza – catalizator al democratiei scolare
Data / Perioadă: marţi, 26 octombrie 2021
Ora: 17:00 - 19:00
Locaţie: Platformă de instruire la distanță
Instruirea membrilor Birourilor Electorale ale Sectiilor de Votare la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021
Data / Perioadă: marţi, 02 noiembrie 2021 - joi, 11 noiembrie 2021
Ora: 06:00 - 17:00
Locaţie: Reoublica Moldova
E-hub “Bune practici de asigurare a accesibilitatii alegerilor – experiența Letoniei”
Data / Perioadă: miercuri, 03 noiembrie 2021
Ora: 14:00 - 13:00
Locaţie: Stream Yard - live pe facebook
Workshop „Organizarea Laboratoarelor Democrației în școli” desfasurat in cadrul proiectului ‘Engleza – catalizator al democratiei scolare
Data / Perioadă: sâmbătă, 06 noiembrie 2021
Ora: 09:00 - 17:00
Locaţie: Platforma zoom.us
E-hub “Bune practici de asigurare a accesibilitatii alegerilor- experiența Lituaniei”
Data / Perioadă: vineri, 12 noiembrie 2021
Ora: 14:00 - 15:00
Locaţie: Stream Yard

    

   

         

   

 

 

 Galerie Foto
Modulul de instruire „Rolul educației electorale în societatea democratică”
luni, 18 noiembrie 2019

În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Chișinău, s-a desfășurat modulul de instruire „Rolul educației electorale în societatea democratică”, desfășurat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

La instruire au participat peste 40 de profesori și profesoare de la școlile din Republica Moldova, specializați și specializate în educație civică și educație pentru societate, care s-au înregistrat la eveniment pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniul electoral, a afla noi metode de predare a acestor două discipline, atunci când este vorba despre temele ce țin de alegeri și rolul cetățeanului în formarea instituțiilor de stat.

La alegerile locale generale din 20 octombrie anul acesta, tinerii cu vârsta de 18-25 de ani au votat în proporție de aproape 7% din numărul total al celor prezenți la vot, fiind în continuare cea mai slabă participare dintre toate categoriile de vârstă ale alegătorilor din Republica Moldova. Astfel, învățând responsabilitatea și dreptul civic de pe băncile școlii, tinerii alegători vor deveni mai activi în procesele electorale.

Prin instruirea organizată, CICDE și-a propus:

- să consolideze cunoștințele în domeniul educației civice și electorale în mod cuprinzător și aprofundat;

- să ofere participanților metode inovative de predare a subiectelor ce țin de domeniul participării civice și electorale;

- să asigurare participanții cu materiale de suport pentru organizarea orelor de educație civică și educație pentru societate (videografice, prezentări PowerPoint, broșuri, benzi desenate, modele de buletine de vot, etc.)

Valentina Moraru, specialistă coordonatoare la Direcția de Învățământ, raionul Strășeni a spus la final de instruire: „În opinia mea, e un training foarte important. Una e să citești în cărți, pe internet și alta e să fii aici, pe loc, și să experimentezi totul în practică și să comunici cu colegii. Noi suntem maturi și nu o dată am mers la vot, știm procedurile, dar oricum, astăzi am aflat lucruri noi. Cu atât mai mult, copiilor din școli le va fi interesant să afle ce vor trebui să facă atunci când vor împlini 18 ani și vor avea drept de vot. Iar până atunci, le vor putea povesti părinților ce au aflat la școală”.

Și Nicolae Gavriliță, profesor de istorie și educație pentru societate la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Vadul lui Rașcov a spus: „Educația pentru societate este o disciplină nouă studiată în prezent de clasele V-VI, la care avem un modul special dedicat democrației participative, iar la final de curs, copiii trebuie să aibă produse practice. Spre deosebire de educația civică, aici toate temele sunt legate între ele și există o continuitate, astfel încât elevii exersează permanent, nu doar pentru o oră sau două. De aceea, tot ce am aflat la această instruire îmi va fi de folos și util la lecțiile cu copiii”.

Cadrele didactice au participat la o simulare a zilei alegerilor, la care fiecare a jucat un rol social, au experimentat diferite activități pe care ar putea să le aplice și la orele lor.

„Voi sunteți promotorii educației civice calitative și, de aceea, misiunea de a educa viitorii alegători vă revine Dvs., iar noi suntem bucuroși să vă consultăm și să vă ajutăm în acest sens”, a spus președintele CEC, Dorin Cimil.

După trei zile intense de training, Angela Caraman, directoarea adjunctă a CICDE și una din formatoare, a declarat: „Considerăm că a fost o instruire utilă, iar această concluzie se bazează pe opiniile participanților, care ne-au spus că vor folosi numaidecât materialele oferite, au fost plăcut surprinși de tot ce au primit aici, mai ales că materiale sunt adaptate pentru elevi mai mari și mai mici. Am reușit să le explicăm cum se organizează simularea zilei alegerilor, un exercițiu foarte bun mai ales pentru pregătirea primilor votanți”.

Mulți dintre reprezentanții direcțiilor de învățământ, dar chiar și profesori, au spus că pe baza instruirii vor organiza în regiunile lor training-uri pentru profesorii de educație civică și educație pentru societate, două discipline care au ca scop dezvoltarea la elevi a competențelor pentru o cultură democratică.

Modulul de instruire „Rolul educației electorale în societatea democratică” a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Alte Albume Foto


© 2021 Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova   |   Site elaborat de Andrei Madan
PAGINA ÎN SUS